Prvním symbolem blížících se Velikonoc je v Británii tzv. Palačinkový den (Palačinkové úterý), což je poslední den období masopustu před Popeleční středou, kdy začíná tradiční půst. Jak je patrné z názvu, v tento den se všude smaží palačinky, které hospodyňky bohatě plní a zdobí javorovým sirupem, Nutellou nebo citronovým krémem, který známe pod názvem lemon curd.
Podle historických pramenů se Palačinkový den slaví na počest jedné hospodyně, která kdysi právě v tento den smažila palačinky a zaslechla kostelní zvon nabádající ke zpovědi. Vyběhla prý z domu tak, jak zrovna byla, v zástěře a s rozpálenou pánvičkou s palačinkou v ruce. Po celé Anglii se dodnes pořádají palačinkové závody. Zúčastnit se mohou jen ženy, a to v sukni a zástěře, s čepečkem na hlavě a pánvičkou s palačinkou v ruce, kterou musí při běhu obracet. Běh měří asi 400 metrů a cíl je před kostelem.
I naši čtvrťáci a páťáci si vyzkoušeli takové palačinky smažit a pro mnohé z nich to byl první zážitek z kuchyně. Po chodbách jsme sice s pánvičkami neběhali, ale všichni si pochutnali a běželi do školní jídelny na oběd.
Mgr. Barbora Tembo